20 Mar 2012

Köy yumurtası kalmadı - Milliyet.com.tr

Her yemde katkı maddesi var
Yönetmelikler, mısır, arpa, soya ve pancar küspesi, kırık buğday, ham yağ, balık unu karışımıyla hazırlanan tavuk yemlerine nelerin katılacağını belirlemiş. Nelerin katıldığını öğrenince şaşırdım, kaldım. Tavuğun sindirimini kolaylaştırmak için enzimler, A, D, E vitaminleri, mineral olarak demir fosfat, magnezyum, selenyum, kalsiyum, kükürt, koruyucu olarak sorbik asit, laktik sitrik asit yemlere belli ölçülerde katılıyormuş.
Yem buğday ağırlıklı ise yumurtanın sarısı sarı, mısır ağırlıklı ise koyu sarı, kimyasal-katkı maddesi ağırlıklı ise kırmızı olurmuş.
Organik diye satılan yumurtaların yemlerinde de gıda yönetmeliklerinde belirlenen ölçülerde farklı katkı maddeleri varmış. Açık anlatımıyla “Organik Yumurta” denilen yumurtayı yapan tavuklar için de veteriner ilacı ve yemlerinde katkı maddesi kullanılıyor ama, bunların sınırları daha dar. Ve de yönetmelikle belirlenmiş...
Güngör URAS yazmış:
Köy yumurtası kalmadı - Milliyet.com.tr

Hiç yorum yok: