18 Oca 2012

TAKSİM MEYDANI İÇİN PLANLANANLAR!

Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla yapılması planlanan Taksim Projesi, meydana çıkan bütün yolları dalma tünelleriyle çevirecek. Taksim’i yayalaştırmaktan çok insansızlaştırma anlamına gelen projeyle ilgili basın açıklaması yapan Taksim Platformu, “Türkiye diktatörlüğe gidecekse bunun sembolü Taksim olacak” diyor.
Mimar, mühendis, şehir plancıları ve birçok yerel derneğin oluşturduğu Taksim Platformu, bugün bir basın açıklaması gerçekleştirerek, Taksim Projesini değerlendirdi. Taksim Meydanı’nı adeta ulaşması imkânsız bir yer haline getiren proje, Taksim’i dalma tünel surlarıyla çevreleyecek.
“Proje Taksim’in etrafını tünellerle çeviriyor”
Kamuoyundan ısrarla gizlenen projenin, yayınlanmış olan kısımları üzerine değerlendirmelerde bulunan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Güzin Kaya, projenin yayalaştırma projesi olarak tanımlandığını ancak gerçeğin çok farklı olduğunu söyledi.
Taksim’e çıkan 8 yolun yedisinin dalma tünelleriyle kapatıldığını belirten Kaya, etrafı oyulan meydanın tek tutanağının İstiklal Caddesi olduğunu dile getirdi.
Bu sayede Taksim’in çevresinde kopmuş ulaşımsız bir meydan haline getirileceğini vurgulayan Kaya, Taksim’de yeşil alan yapılacağı söylenen alana yapılacak tüneller dolayısıyla ulaşmanın çok zor olacağını ifade etti.
Gümüşsuyu böyle (!) olacak...


“6 ayda karar verebilecek kurul 1 haftada onayladı”
Gümüş’ün ardından söz alan Prof. Dr. Betül Tanbay ise, projenin ısrarla kamuoyundan gizlendiğini, müzakere sürecinden ısrarla kaçınıldığını söyledi. Başbakan’ın projesinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi İl Genel Meclisi’nde oy birliği ile geçtiğini hatırlatan Tanbay, 6 ay içinde karar verebilecek olan Koruma Kurulu’nun büyük bir skandala imza atarak bir hafta içinde projeyi onaylamasına tepki gösterdi.
Meydanın etrafının proje sonrası tamamen arabalar ve dalış tünelleriyle çevrileceğini belirten Tanbay, “Siyasiler Taksim’e araçlarıyla geldikleri için meydanı bilmiyorlar. Buraya yürüyerek nasıl gelinebileceğinden haberleri yok. Proje Ankara’da ya da bilgisayar başında hazırlanamaz” dedi.

Haberin devamı ve kaynağı şurada!